Warning: Undefined array key 0 in /var/www/vhosts/2brighteyes.com/httpdocs/wp-content/themes/basstheme/functions.php on line 439

Tijdreizen met Geur

July 3, 2013

Geur is heel krachtig. Geur is sterk gelinked aan herinneringen doordat onze reukzin rechtstreeks is verbonden met het limbisch systeem* in de hersenen. Dit ‘geurcentrum’ is het gedeelte waar onze emoties geprikkeld worden en waar herinneringen zijn opgeslagen. Dat verklaart waarom geur en herinneringen zo nauw met elkaar verbonden zijn. Door het ruiken van een bepaalde geur word je als het ware mee terug genomen in de tijd naar het moment waar die geur een rol speelde.

Zo schrijft Daphne Deckers in haar column ‘In geuren en kleuren’ over hoe de geur van kip haar aan thuis doet denken: “Toen mijn moeder laatst bij mij stond te koken, bracht de geur van haar gebraden kip mij binnen één seconde terug naar mijn jeugd. Ik zag mezelf weer thuiskomen uit school; verkleumd en verwaaid van het fietsen door de polder. Terwijl het vlees stond te pruttelen in een grote braadpan, zat mijn moeder te wachten met thee en een pak bastognekoeken. Steeds als ik die kip ruik, ben ik weer thuis.”

Zo heeft bijna iedereen een aantal geuren die ze sterk doen terug denken aan een leuke vakantie, die oude liefde of aan vroeger thuis. Het bijzondere is dat het volledig automatisch gaat, je hoeft er niets voor te doen. Die geur transporteert je in no-time door het luchtledige en levert je af bij de oorsprong van de geur, je herinnering. Helaas geldt dit zowel voor positieve als wat minder blije herinneringen.

Het goede nieuws is dat je geur actief kunt gebruiken om een prettig gevoel op te roepen. Dus neem mee die appeltaart, lavendelgeur, zakdoek met eau de cologne! Als je even een opkikker nodig hebt, snuif je het diep in en dan gieren de blije stofjes door je hoofd. Je neemt gewoon een mini-vakantie naar die leuke herinnering en je komt volledig opgeladen weer terug uit je geurcapsule…

* Limbisch systeem = Het limbisch systeem is onderdeel van de grote hersenen en evolutionair gezien een van de oudste delen van de hersenen. Het bestaat uit verschillende centra die betrokken zijn bij emoties, het autonome zenuwstelsel, het geheugen, het hormonale stelsel en de primaire centra die o.a. honger, dorst en seksuele verlangens controleren. Het is tevens de plaats in de hersenen waar de informatie omtrent een geur wordt verwerkt.

Iris-van-Ooyen-04
© 2024 Bright Eyes