Durf jij buiten je comfortzone?

July 5, 2013

Ken je dat, van die dagen dat alles tegenzit, dat niks meteen lukt en dat je je afvraagt waar je het in VREDESNAAM allemaal voor doet? Nou, daar heb ik natuurlijk nóóit last van. Behalve vandaag dus. Er zijn van die momenten dat alles teveel gedoe lijkt, de tijd door je handen glipt en je constateert dat je mooi weer nutteloos een uur verprutst hebt. Nou zo voelt het dus vandaag. Terwijl er een ellenlange To Do lijst naast me ligt (waar ik maar niet te veel naar kijk).

Gelukkig weet ik ergens wel dat dit er bij hoort (maar op dit soort dagen duurt het wat langer voor ik daar weer bij kan…). Sterker nog, die onrust is eigenlijk heel goed nieuws! Waarom?

Omdat je niet kan groeien binnen je comfortzone. Omdat je relaxed met een kop thee op de bank niet veel verder komt. Omdat altijd maar doen waar je goed in bent je niet de mogelijkheid geeft om nieuwe ervaringen op te doen en nieuwe dingen te ontdekken. Omdat je eenvoudig weg niet je bedrijf kunt laten groeien zonder soms risico’s te nemen of je nek uit te steken. Omdat persoonlijke ontwikkeling met oprekken gepaard gaat. En dat is spannend. En soms pijnlijk. En daar zit ik vandaag weer eens middenin. Dus eigenlijk is dat heel goed nieuws. Oei ik groei!

Toevallig kwam ik vandaag dit plaatje tegen dat m’n gevoel perfect illustreert:

Your comfort zone...

Met dank aan Brigitte van Tuijl 😉 Goede vriendin en collega groei-ondernemer. En dat helpt het weer even in perspectief te plaatsen. En dan ben ik toch wel blij en ook trots dat ik uit die comfortzone durf te stappen. Hoe oncomfortabel dat soms ook is.

Stap jij wel eens uit je comfortzone? Of ren je er heel hard in terug als je er (per ongeluk) even uit bent? Ik wil je van harte uitnodigen om (alleen als je wilt groeien natuurlijk) er toch regelmatig uit te stappen. Daarmee groeit je comfortzone, je rekt dat kleine cirkeltje namelijk steeds wat verder op. Een paar tips die mij in ieder geval helpen om even door te bijten en in te zien dat ik op de goede weg ben (maar dat het alleen nu nog even niet zo voelt):

1. Bel een goede vriend(in) of mentor

Iemand die dit snapt en vanuit eigen ervaring je opbouwende ondersteuning kan bieden. En waar je even je verhaal kwijt kan. Dus niet iemand bellen die zegt: “Ja, wat doe je ook ingewikkeld, stop er toch lekker mee en zoek een baan!” Maar iemand die je even herinnert aan waarom je dit ook al weer doet en gewoon even tegen je zegt dat je echt op de goede weg bent. (Dat is wat ik vanochtend heb gedaan, hielp echt!)

2. Maak een lijstje van dingen waar je trots op bent

Schrijf alle dingen op die je nooit voor elkaar had gekregen als je veilig in die comfortzone was blijven zitten. Lees dit lijstje hardop aan jezelf voor en hang het naast je computer. (en vergeet niet om er ook even van te genieten!)

3. Verras je zintuigen

Zet je favoriete muziek op. Muziek is een van de meest krachtige manieren om je snel beter te voelen. Of geniet van een heerlijk stuk chocolade (dankzij dat heerlijke stofje met technische naam voel je je meteen beter!). En natuurlijk: snuif je favoriete geur op. Essentiële oliën waar je blij van wordt zijn bijvoorbeeld citroen, jasmijn en roos. En natuurlijk mag een van mijn favoriete essences ‘Happy Thoughts’ niet ontbreken.

4. Maak een wandeling en haal een frisse neus

Dit helpt je om te aarden waardoor je minder in je hoofd zit te malen en zorgt er letterlijk voor dat de boel wat meer gaat stromen. En wie weet tot wat voor mooie ideeën of ontmoetingen het leidt!

5. Kijk nog even naar het plaatje 😉

Your comfort zone...

Ik voel me inmiddels een stuk beter. Ben toch blij dat die onrust me weer productiviteit heeft opgeleverd in de vorm van een artikel voor mijn Ezine 😉 Ik kan er weer even tegenaan, deze groeischeut is bijna compleet.

Ben jij er klaar voor om te groeien? Ik heb nog een paar plaatsen voor een gratis en vrijblijvende Clarity Session.

Je kunt hier meer lezen of je aanmelden voor een GRATIS Clarity Session

Iris-van-Ooyen-04
© 2024 Bright Eyes