5 Originele Tips voor Essentiele Olien in de Keuken

July 3, 2013

Plantenextracten worden vaker in voeding gebruikt dan we ons misschien realiseren. Zo geeft bergamot de unieke smaak aan de beroemde Earl Grey thee en wordt pepermuntolie gebruikt in heerlijke mint-chocolade. Sommige essentiële oliën kun je in kleine doseringen prima gebruiken in de keuken*. Met onderstaande tips kun je een verrassende draai aan maaltijden of thee geven:

 Originele sla-dressing: voeg een druppeltje lavendelolie (lavendula angustifolia) toe aan je vinaigrette dressing voor een delicate en bijzondere smaak. Gebruik 2-3 eetlepels (olijf)olie, 1 eetlepel azijn en 1 druppel lavendel, voeg peper & zout toe naar smaak.

• Kruidige dip: voeg een druppel basilicum linalol toe aan 2-3 eetlepels olijfolie en een snufje peper en zout. Goed mengen en dip je (stok)brood erin. Verrassend kruidig!

• Roerbak-olie
: meng in een kommetje 2-3 druppels citroenolie met een scheutje olijfolie of roerbakolie. Nu heb je een verfrissende olie om in te roerbakken (ik word alleen al vrolijk van de geur tijdens het bakken). Dit geeft een heerlijk vleugje citroen mee aan het gerecht. Bij Oosterse gerechten kun je een druppel gemberolie toevoegen aan de roerbakolie. Gember stimuleert meteen de eetlust en helpt bij misselijkheid en indigestie.

• Mandarijnthee: voeg 1-2 druppels mandarijnolie toe aan een potje honing, meng dat goed door elkaar. Gebruik hier 1 theelepel van in een kopje (kruiden)thee. Dit geeft een bijzonder smaak aan een kopje thee! In kruidenthee of warm water bevordert een theelepel ‘mandarijnhoning’ op deze manier ook de nachtrust.

• Lavendelhoning: meng 1-2 druppels lavendelolie in een klein potje honing. Eet de lavendelhoning op, smeer het op je boterham of meng dit in je thee. Helpt ook goed bij beginnende keelpijn.

Voor een frisse adem na het eten en om de spijsvertering te bevorderen, kun je een druppeltje pepermuntolie van je handpalm likken. Dit kan trouwens ook helpen bij misselijkheid of reisziekte. Doe dit echter niet vlak voordat je gaat slapen, dan kan deze stimulerende olie je wakker houden. Veel plezier met bovenstaande geurige ideeën voor in de keuken en eet smakelijk!

Pure lavendelolie
 en citroenolie zijn verkrijgbaar in de webshop. Citroen en pepermuntolie zijn hier in een setje verkrijgbaar.

* Gebruik alleen pure essentiële oliën van een betrouwbare kwaliteit! Bij zwangerschap, medische klachten, medicijngebruik en bij baby’s en kleine kinderen dient u te controleren of het betreffende product in die situatie geschikt is.

Iris-van-Ooyen-04
© 2024 Bright Eyes