Feromonen & Feestdagen

July 3, 2013

Geur bepaalt voor een belangrijk deel hoe we ons voelen in een bepaalde omgeving en als iets of iemand niet lekker ruikt, worden we daardoor afgestoten. Maar hoe zit het precies met aantrekkingskracht? “In mijn lezingen vraag ik de dames in het publiek of ze opgewonden raken van de geur van bepaalde mannen”, zegt Mel Rosenberg van Tel Aviv University. “Daarop krijg ik zonder uitzondering een positief antwoord.” Om te bepalen of de aantrekkingskracht van de andere sekse door geur beïnvloed wordt, vroeg een groep Britse wetenschappers 32 jonge vrouwen om mannelijke gezichten te beoordelen op hun aantrekkelijkheid. Vervolgens liet men ze ruiken aan een monster van mannelijk okselzweet en vroeg hun de gezichten opnieuw te beoordelen. Na het ruiken vonden de vrouwen de mannen beduidend aantrekkelijker.

Volgens D. Michael Stoddart, zoöloog aan de University of Tasmania, zijn wij mensen de meest geurende onder de mensapen. Er zitten o.a. geurklieren in ons gezicht, onze bovenlip, oogleden, oorholtes, tepels en geslachtsdelen. Het grootste deel van onze normale, gezonde lichaamsgeur, een muskusachtige geur, is afkomstig van talg- en zweetklieren die in clusters in onze oksels liggen en die in de pubertijd beginnen te functioneren. Op het platteland van Oostenrijk kenden meisjes vroeger de gewoonte om tijdens het dansen een schijfje appel onder hun oksel te houden. Aan het eind van haar dans presenteerde het meisje het appelpartje aan de man van haar keuze die het – uit galanterie dan wel gretigheid – opat. Een van de redenen dat dansen zo aantrekkelijk is, is dan ook dat het mensen de gelegenheid biedt elkaar van dichtbij te ruiken! Onder het dansen komt je vanuit de oksels van vrienden, collega’s en vage kennissen een golf van chemische stoffen tegemoet die in staat is je waarnemingsvermogen, gedrag, gemoedstoestand, zelfs libido en partnerkeuze te beïnvloeden.

Het woord ‘feromoon’ werd een halve eeuw geleden bedacht om invloedrijke chemische signalen te beschrijven. Ieder van ons draagt zo’n chemische geurvlag bij zich die ons onze eigen unieke geur verleent. Deze individuele geur signaturen kunnen door mededansers in detail worden ‘gelezen’ en worden gebruikt bij de partnerkeuze. Dat vraagt dus om minder deodorant en meer lichaamsgeur en mouwloze jurkjes voor de dames…. En natuurlijk lekker dansen met de feestdagen!

Bron: Een dag uit het leven van je lichaam van Jennifer Ackerman

Iris-van-Ooyen-04
© 2024 Bright Eyes