Hoe het ergens ruikt bepaalt voor een groot deel hoe je die omgeving zult ervaren. Het heeft een sterke invloed op hoe prettig je het ergens vindt. Zelfs als er een hele subtiele geur hangt, die je alleen op onbewust niveau registreert, kan dat impact hebben op hoe je je voelt. Ik was laatst in een kledingwinkel waar het rook naar muffe kelderlucht, daar ben ik niet gebleven om op m’n gemak kleren te passen…
Hoe komt het nu dat geur zo bepalend is voor de sfeer die ergens hangt? Dat komt omdat geurmoleculen via de neus rechtstreeks naar het limbisch systeem* in de hersenen gaan. Dit is het gedeelte waar emoties geprikkeld worden. Geuren die je neus binnendringen, zorgen ervoor dat er allerlei activiteiten in de hersenen beïnvloed worden. Bovendien is ruiken een reactie die niet te onderdrukken is en altijd actief is. Zelf als je slaapt is je reukorgaan actief, om bij gevaar tijdig rook van vuur te signaleren.
Als je bij iemand op bezoek bent waar het niet zo aangenaam ruikt, dan zul je geneigd zijn om korter te blijven. Zelfs als je je hiervan niet bewust bent. Het zorgt er ook voor dat je sneller moe bent, het kost je letterlijk energie. In een ruimte waar het prettig ruikt zul je meer ontspannen zijn en je eerder op je gemak voelen. Iets om rekening mee te houden bij de aankomende feestdagen 😉
Voor iedereen die z’n huis in kerstsfeer wil brengen, de kerstgeur XXX-mas Deluxe is nu hier verkrijgbaar.
* Limbisch systeem = Het limbisch systeem is onderdeel van de grote hersenen en evolutionair gezien een van de oudste delen van de hersenen. Het bestaat uit verschillende centra die betrokken zijn bij emoties, het autonome zenuwstelsel, het geheugen, het hormonale stelsel en de primaire centra die o.a. honger, dorst en seksuele verlangens controleren. Het is tevens de plaats in de hersenen waar de informatie omtrent een geur wordt verwerkt.